mFórum

Dane z úrokov - ročné potvdenie.

pacifik667 :: 24-02-10 19:54 :: mVklad

Naspäť Vetvenie

Dane z úrokov - ročné potvdenie.

24-02-10 19:54, 213.151.234.---

1

Je mBANKA schopná vydať potvrdenie o vyčíslení všetkých daní z úrokov na vkladoch tejto banky /na jednom doklade/???

Môj príjem v hrubom za rok 2009 bol 500 Eur a chcel by som si uplatniť nárok na vrátenie daní z úrokov na vkladoch v bankách, kedže na občana je oslobodený príjem od dane 4025 Eur.

Kedže mám v mBANKE viac účtov, mám teda mnohoráz vyrúbenú daň z úrokov a ja potrebujem na jednom doklade potvrdenie o vyčíslenej daní z úrokov za rok 2009 pre daňový úrad. Tam chcem požiadať o vrátenie týchto daní.

Re: Dane z úrokov - ročné potvdenie.

25-02-10 12:20, 213.151.234.---

2

Je mBanka poviná vydať doklad o celkovom zdanení úrokov ra minulý rok, ktorý klient chce použiť pre daňový úrad??
MatusBloge zisti to prosím?!?!

26-02-10 10:45, ---.orange.sk

3

ziadne potvrdenie od banky nepytas a banka tuto povinnost (davat potvrdenie) ani nema.
danove priznanie podavat nemusis, ale v tvojom pripade je to vhodne kvoli vrateniu zrazenej dane. takze podas si danove priznanie, kde do zrazenej dane podla § 43 uvedenej ako preddavok napises sumu dani z urokov o vsetkych uctov, ktore mas.
to cisielko si musis zratat sam.

26-02-10 14:16, 213.151.234.---

4

takže daňový úrad odo mňa nebude vyžadovať doklady na potvrdenie vyčíslených daní z úrokov na vkladoch /v mojom prípade z 3 bánk/ ??

MatejK

mBank

26-02-10 14:23, 10.30.15.---

5

Zdravím pacifik667

Taký doklad štandardne nevydávame.

26-02-10 16:55, ---.95-102-49.t-com.sk

6

juliana Napísal(a):
http://www.mbank.sk/forum/read.html?f=1&t=40796&p=1&i=40796

> Informácia pre všetkých, ktorí potrebujete výpisy z term.vlkadov k daňovým priznaniam :
> Dnes mi prišla odpoveď mailom :
>
> Výpisy k teminovaným vkladom nie sú zasielané. Potvrdenie o mVklade si môžete objednať prostredníctvom mLinky za poplatok 6,64eur.
>
> Zuzana Kočišová
> Tím call-centra mLinka (0850 60 60 50)

Dobrý deň.
Chcem sa spýtať čo obsahuje a aká je forma Výpisov k terminovaným vkladov za poplatok 6,64eur? Aby som nekupoval mačku vo vreci !

Ide o to, že koncoročné potvrdenie na mvkladoch ktoré som dostal, a ktoré boli založené v jeden den s rovnakou sumou na rovnaké viazané obdobie boli uplne identické a po vytlačeni sa nedalo rozoznať, či sa jedná o viac vkladov, alebo ten istý vklad x-krát vytlačený.

27-02-10 07:47, ---.78-98-135.t-com.sk

7

mark Napísal(a):
> ...Aby som nekupoval mačku vo vreci !

Presne tak. Je mozne aj to, ze banka si ten poplatok vypyta za kazdy ucet a kazdy vklad. Potom zaplatis nehoraznu sumu vysoko prevysujucu usporu na dani.
Radsej si odloz vypisy, urob downloady do excelu, vyfiltruj a spocitaj.
Danovy urad nepotrebuje originaly. V pripade danovej kontroly vsak budes musiet tie vypocty vysvetlit a obhajit.

20-03-10 10:58, ---.chello.sk

8

Pre podanie dańového priznania potrebujem výpis z mvkladu za rok 2009, vklad skončil v 12/2009.
Už v 1/2010 začala debata na mforum o výpisoch, viď.
http://www.mbank.sk/forum/read.html?f=1&i=40796&t=40796&sr=ld&pn=1&cat=80
Poučená som predložila na dańovom úrade výpis + svoje výpočty, darmo som obhajovala logické, chcú výpis mbanky, akýkoĺvek, kde je položka úrok+dań. Viď.
http://peniaze.pravda.sk/chcete-spat-dan-z-urokov-budete-od-banky-potrebovat-doklad-p3t-/sk-pucty.asp?c=A100312_113033_sk-pucty_p45
Poslala som mail na mkontakt, odpoveď
Pre objednanie výpisu je potrebné nás kontaktovať telefonicky v pracovných dňoch od 7 do 22 hodiny na čísle call-centrum mLinka 0850 60 60 50.
Putovala som do Finančného centra, ktoré citujem : Na rozdiel od mKioskov slúžia naše Finančné centrá primárne na poradenstvo a administráciu zložitejších finančných produktov - tam zase nič, mám volať mLinku.
Volám mLinku, vysvetlujem čo chcem, ok, okamžite mi strhnú z účtu 6,64 E a o 4 dni mi príde výpis, pardon, posudok klienta, kde je veličo, čo a a jtak viema a môžem si to vytlačiť, led ten jeden výpis - suma - daň - úrok - ten nie, s komentárom

Chceli by sme sa Vám ospravedlniť za vzniknuté nepríjemnosti, ktoré viedli k Vašej reklamácii. Dovoľujeme si Vás informovať, že poplatok vo výške 6,64 EUR bol strhnutý z účtu mKonto za vyhotovenie a zaslanie poštou posudku klienta na základe Vášho pokynu. Váš účet mVklad sa týmto spôsobom nebude znehodnocovať. Posudok klienta nie je možne poslať vo forme PDF. Táto služba je dostupná iba v papierovej podobe zaslanej poštou a je spoplatnená 6,64 EUR podľa sadzobníka poplatkov mBank.

Znovu volám na mlinku, naseduje opätovné zadanie + reklamácia a teraz čakám .....
Súhrn :
Výpis z IB za 2009 v IB nejde vygenerovať, písomne ho nemám žiadať, ak ho žiadam telefonicky nemám dôkaz, že ho nepochopili, i keď telefonáty sa vraj nahrávajú, osobne mi potvrdenie nedajú, poštou mi príde nezmysel.
Zatial som stratová - poplatky, čas, nervy, spoplatnené telefonáty, zbytočné cesty na DÚ. A nepodané daňové priznanie.

26-03-10 17:24, ---.95-103-35.t-com.sk

9

Prosil by som kompetentného z mBANK aby sa vyjadril, aký je stav k dnešnému dňu 26.3.2010 s možnosťami výpisu kapitalizácie úrokov a dane z kapitalizácie úrokov z tých termínovaných vkladov, ktoré sa mi nezobrazujú (mám na mysli úrok a daň) v histórii pohybov na účte eMAX.

Po skúsenostiach Juliany nemám záujem o potvrdenie za 6,64 EUR posielané poštou a naviac nepoužiteľné pre daňové účely - túto možnosť mi ani neodporúčajte.

Alebo je to stále čierna diera, v ktorej zmizla možnosť jednoduchého a elegantného výpisu dane+úrokov z určitých mVKLADOV cez internetbanking?

26-03-10 20:19, ---.95-103-212.t-com.sk

10

Pripájam sa k PROSBE od JanoZ.

Nie som kompetentný, ale skúsim povedať, čo som ja zistil z mBank:

"Term. vklad NIE JE ÚČET a preto banka z neho neposiela automaticky výpisy, okrem koncoročného potvrdenia vkladu."
"Operácie mVkladu sú naviazané na niektorý účet, a tam sú zaznamenané všetky jeho pohyby."

Ale:
Ak je TV s Automatickým obnovovaním a s Pripísaním úrokov k vkladu, je Spôsob zúčtovania úrokov: PRI UKONČENÍ, potom asi nie je možné každý rok požiadať o vrátenie dane z týchto úrokov TV, keďže ani úroky, ani daň sa neúčtujú počas trvania vkladu, ale až po jeho zrušení.

26-03-10 23:08, ---.chello.sk

11

Pokračovanie
Po reklamáciach ma tlf. kontaktoval operátor banky, a poslal mi výpis v požadovanej forme ako mail., dańový úrad ho akceptoval.
Písomné stanovisko banky :
Chceli by sme sa Vám ospravedlniť za vzniknuté nepríjemnosti, ktoré viedli k Vašej reklamácii. Chceme Vás informovať, že po analýze Vášho pokynu sme zistili, že bol Vám zaslaný nesprávny dokument. Z tohto dôvodu poplatok za posudok bol 24.03.2010 vrátený na Váš účet.

The end

26-03-10 23:22, ---.chello.sk

12

Ešte poznámka :
mVklady končiace v r.2010 sa mi v Ibankingu vygenerujú správne, suma, daň, úrok po ukončení, čiže tento problém snáď už o rok nenastane.

27-03-10 07:13, ---.178-40-242.t-com.sk

13

Pre upresnenie situácie:
išlo o mVKLAD založený s dĺžkou 3M, zúčt.úrokov pri ukončení, s autom. obnovovaním (áno) a s pripísaním úrokov k vkladom (áno).

Po 3M, presne v deň autom. obnovenia vkladu a pripísania úrokov k vkladu som mVKLAD zrušil.

Na obrazovke "Podrobnosti o vklade" boli v ten deň krásne vysvietené úrok aj daň z úroku, lenže na účet eMAX sa preniesla LEN AKTUÁLNA SUMA (=VLOŽENÁ SUMA+ÚROKY-DAŇ) ako jedna hodnota a o zaúčtovaných úrokov a dani z úrokov nikde ani zmienka!

Ale myslím si, že tento NEDOSTATOK je developerom známy, len mi nie je jasné, prečo s tým doposiaľ nič neurobili.

27-03-10 10:10, ---.95-103-212.t-com.sk

14

JanoZ Napísal(a):

> ... lenže na účet eMAX sa preniesla LEN AKTUÁLNA SUMA (=VLOŽENÁ
> SUMA+ÚROKY-DAŇ) ako jedna hodnota a o zaúčtovaných úrokov
> a dani z úrokov nikde ani zmienka!

Neviem ako je to pri rušení vkladu v deň splatnosti, ale ked som rušil účty ja pred splatnosťou, vždy sa mi na previazaný účet preniesli samostatne, vklad, uroky, daň:

# DAŇ Z KAPITALIZÁCIE ÚROKOV DAŇ Z VKLADU # -0,01 EUR (reálne 0,0195 €)
# ÚROKY Z TERMÍNOVANÝCH VKLADOV ÚROKY Z VKL. # 0,10 EUR (reálne 0,1028 €)
# ZRUŠENIE TERMÍNOVANÉHO VKLADU # 3 410,60 EUR

(dan z úroku sa mi vypočítava správne, aj sa správne zaokrúhľuje matematicky, ale v tomto konkrétnom prípade mala byť daň 0,02 €, takže banka vlastne okradla štát v prospech mňa o 0,01 €, rep. o 0,0095 € )

27-03-10 10:24, 213.151.234.---

15

Termínované vklady doporučujem rušit deň po pripísaní úrokov potom je všetko OK. Pripisovanie úrokov si dajte na účet pri ktorom máte mVKLAD, potom sa úroky i dane z úrokov dajú bezproblémov vytlačiť a priložiť k daňovému priznaniu. mBANKA je v týchto veciach najlepšia moja banka lebo všetko sa dá vytlačiť bez problémov a poplatkov .

27-03-10 11:30, ---.95-103-212.t-com.sk

16

pacifik667 Napísal(a):
> ... mBANKA je v týchto veciach najlepšiamoja banka lebo všetko sa dá vytlačiť bez problémov a poplatkov

Ano, vela vecí sa dá vytlačiť, ale nie všetko čo potrebuješ, napr. pozri problém majiteľov spoločných účtov (mBank mi mailom už potvrdila oficiálnu reklamáciu):
http://www.mbank.sk/forum/read.html?f=1&i=42824&t=42681#42824

mark Napísal(a):
> dan z úroku sa mi vypočítava správne, aj sa správne zaokrúhľuje matematicky ...
Pardon, dan na zaplatenie sa ASI zaokrúhľuje vždy nadol, teda napr. 2,4298 € na 2,42 €

27-03-10 11:48, ---.178-40-242.t-com.sk

17

Pacifik667

- ďakujem za radu, v budúcnosti sa ňou budem riadiť ale nerieši môj KONKRÉTNY prípad z minulosti, ktorý som opísal v predchádzajúcom príspevku -> pripísanie LEN AKTUÁLNEJ SUMY na účet eMAX PRESNE v DEŇ SPLATNOSTI. Úrok a daň z úroku nie sú na eMAX uvedené ako samostatné účtovné položky.

Mark

- voči prípadu, ktorý opisuješ Ty, absolútne nenamietam, ten je OK. Ale medzi Tvojim a mojim prípadom je malinký ale podstatný rozdiel - ja som rušil účet PRESNE V DEŇ SPLATNOSTI A TY PRED SPLATNOSŤOU.

Ale to predsa neznamená, že by som mal prísť o svoju daň z úrokov – alebo si niekto myslí, že ÁNO?

Mimochodom, som matematik-analytik, programátor (aj keď na dôchodku) – takže prepáčte pracovníci mBANK ak si dovolím mať výhrady a nesúhlasiť s tým, že by to takto malo zostať!

02-04-10 19:52, ---.public.t-mobile.at

18

tak preco aspon ku koncu roka 2009 ste neposielali take iste potvrdenia ku uctom a vkladom ako to bolo v roku 2008, kde v koncorocnom potvrdeni zostatku na ucte bolo uvedene: kreditne a debetne polozky + pripisane uroky.
V koncorocnom zostaku ku koncu roku 2009, ste posielali, len info, kolko mam zostatok na ucte, co pre mna nie je az take podstatne (viem, si to pozriet kedy kolvek cez internet)... Viacej sa mi pacilo to z roku 2008, kde som si mohla pozriet prehladne,kolko som mala nap. pripasane tie uroky a ake boli - a +.

28-07-10 00:01, ---.178-40-127.t-com.sk

19

Takže ďalšia skúsenosť s mVkladom.
(niečo podobné ako napísal JanoZ dňa: 2010-03-27 07:13:23)

Išlo o mVklad s pripísaním úrokov k vkladu s autom. obnovovaním.
Po zrušení mVkladu sa istina aj uroky previedli (dúfam že v správnej výške) na previazaný účet.

ALE:

Úroky z predchádzajúcich predlžovaných období sa zlúčili do jednej položky s vkladom (s istinou) do položky - ZRUŠENIE TERMÍNOVANÉHO VKLADU, a vo výpise figuroval len úrok (a daň) len z posledného (v tomto prípade necelého) obdobia.

Takže nie je možné dostať z IB úplné (kompletné) položky úrokov a daní z takýchto mVkladov.

Preto odporúčam (hlavne študentom a dôchodcom, ktorí si chcú uplatniť v daňovom priznaní vrátenie dane z úrokov), aby si nezakladali mVklady s "Pripísaním úrokov k vkladu", lebo v tom prípade dostanú potvrdenie o úrokoch na mVklade napr. len prostredníctvom mLinky za poplatok 6,64eur - (ako písala juliana).

28-07-10 13:58, ---.net.upc.cz

20

Já nevím...
Nešlo by to řešit vytisknutím 12 potvrzení o srážce daní z úroků?

28-07-10 21:38, ---.178-40-127.t-com.sk

21

Broucajz Napísal(a): ...

Neviem prečo práve 12 potvrdení ...,
ale samostatná položka urok, ani zrážka dane nie je pri automaticky obnovovaných vkladov dostupná ani na mVklade, ani na previazanom účte.

29-07-10 12:37, ---.net.upc.cz

22

Srážka úroku v měsíci - 1 potvrzení, 12 měsíců - 12 potvrzení.
Pokud se týče mVkladu to nevím (u nás to není), možná tisk potvrzení při vrácení vkladu - tam by měla být původní částka vložená na mVklad, úroky i daň z úroků(?).

02-08-10 12:38, ---.178-40-127.t-com.sk

23

Prešiel ucelený mesiac.
Položka úroky z mVkladu (zo všetkých automaticky predlžovaných období, okrem posledného), ani daň z týchto úrokov nie je na účte (ani na previazanom vklade, ani na mKonte, proste nikde) zobrazená ako úrok, resp. daň z úroku. Len sa navýšil vklad o - ZRUŠENIE TERMÍNOVANÉHO VKLADU - Zostatok po operácii ...
(Tieto položky neboli na účte/účtoch ani v čase predlžovania mVkladu.)

24-08-10 14:37, 213.151.234.---

24

Mám to rovnako ako "mark", chcem požiadať pracovníkov mBanky aby upravili systém tak, že potvdenia o úroku a dani budú možné nájsť na previazanom účte k mVkladu a vytlačiť pre ročné zúčtovanie dane aby nám štát vrátili daň z úroku. Prosím vyjadrite sa ako bude možné získať tiedo potvrdenia, ďakujem.

Re: Dane z úrokov + !!!inet-mBanking-výpisový BUG!!!

28-08-10 18:39, ---.orange.sk

25

mne dnes automaticky skončili tri zo štyroch termínovaných, štvrtý som mal omylom nastavený na automatickú obnovu, ten som teda zrušil. Na účte je tiež pripísaná iba jedna zostatková suma, žiadne skončenie termínovaného vkladu, žiadna položka v riadku (a to ich malo byč 4x3 = 12) . Chýbajú tam položky, ktoré mi pri iných skončených termínovaných vkladov boli pred pár týždňami pripísané, a to v tejto štruktúre:
UPLYNUTIE VIAZANOSTI TERM.VKLADU
ÚROKY Z TERMÍNOVANÝCH VKLADOV
DAŇ Z KAPITALIZÁCIE ÚROKOV
Po zrušení toho dnešného štvrtého t.v. (ktorý dnes skončil a omylom bol nastavený na ďalšie auto-predĺženie, lebo mbank to pri ich zakladaní takto prednastavuje) sa mi v účte objavila len položka a suma za ZRUŠENIE TERMÍNOVANÉHO VKLADU /ZRUŠENIE VKLADU Č.00010, pričom položky ku zvyšným trom skončeným vkladom chýbajú. To je ozaj čudné chovanie automatiky internet bankingu, keď to ukončenie t.v. raz prebehne so všetkými položkami v poriadku (na začiatku tohoto mesiaca) a o pár týždňov ten istý proces takto pošahane... Ešteže sa tam niekde v PL hráme s dôležitým farbením pozadia, však.

28-08-10 20:46, 213.151.234.---

26

Na uvedený problém mii mBANKA dala túto odpoved, tak to zrejme časom upravia aby sa dali vytlačiť úroky a dene znich :

Dobrý deň.
Zatiaľ táto zrazená daň nie je zobrazená v prehľade operácii na účte, ale na danom probléme pracujú naši informatici a v blizkej dobe bude tento problem odstranený.
V prípade akýchkoľvek otázok alebo nejasností nás neváhajte kontaktovať.

29-08-10 14:21, ---.orange.sk

27

to mi pripadá ako instantná nič nehovoriaca odpoveď, pretože už to raz fungovalo, a teraz to zas nefunguje. Tak akým časom... osobne potrebujem mať historický prehlad odkial kam mi aké peniaze prišli, s akým úrokom... a keď sa mi len tak zrazu na účte a vo výpise objaví XY... EUR bez toho aby som videl čo to je, tak ide o niečo pofiderné v správaní zaznamenaných bankových pohybov. O pol roka si už nemusím pamätať, že to sú moje peniaze ktoré odpočívali na termínovanom vklade, ktorý mi na mojom účte mBank menovite položkovite nijako nezaznamenala (teda raz áno, druhýraz vôbec nie). Nehovoriac už o tom že si chem robiť aj kontrolu a evidenciu zúročenia.
Aj keď, toto je asi nejaká tichá služba na prepieranie nečistých peňazí - keď sa finanční kontrolóri údajných mafiánov spýtajú, odkial majú neevidovaných zopár stotisíc EUR (teda nie žeby to robili), ukážu cez výpisy že sa im objavili na účte mBank tak ako všetkým ich ostatným klientom s končiacimi termínovanými vkladmi.

30-08-10 16:59, ---.orange.sk

28

ku dnešnému dňu mi vo výpisoch správne pribudli položky ku skončeným trom nepredlžovaným účtom. Automaticky predlžované majú stále "problém" , u mňa to bola tá jedna kde nevidím kolko som mal úrok (ani daň) po riadnom uplynutí termínovaného obdobia.

Re: Dane z úrokov bez potvrdenia

01-09-10 17:51, ---.95-103-197.t-com.sk

29

Dnes som zrušil ďalší automaticky obnovujúci sa mVklad.
Takže môžem aj ja znovu potvrdiť že sa nezobrazili čiastky urok a daň z úroku.

mBloggerka,
Ako sa (bezplatne) dostaneme k výpisom ohľadom urokov a hlavne zrazenej dane ?
Budeme musieť o to žiadať, alebo "sa" to objaví v "nejakom" koncoročnom sumárnom výpise ?

K terminovaným vkladom banky nemusia poskytovať bezplatné výpisy (aj keď väčšinou kamenné banky takéto potvrdenia bezplatne vystavujú), ale k previazanému účtu by takéto potrvdenie sa patrilo vystaviť.

Za minulý rok bol tiež problém s potvrdením pre druhého spolumajiteľa ROVNOCENNÉHO účtu, (Vždy na jedného nejde vygenerovať potrebný výpis, výpis je korektný LEN pre zakladateľa účtu).

Poprosím o odpovede a informovanie, ako sa veci majú.
Dúfam že najneskôr začiatkom roka budú tieto nedostatky odstránené.

Naspäť Vetvenie

Chcem sa stať klientom Chcem sa stať klientom

Anketa

Už si sa zúčastnil/a mAUKCIE

Výsledky ankety

Počas dovolenky v zahraničí

beriem so sebou valuty

675

vyberám na mieste z bankomatu

769

platím (takmer) všetko kartou

1253